Over 20 jaar hebben alle millennium kinderen een rug als Quasimodo, althans als je de nieuwsberichten van nu mag geloven. Ook artsen en therapeuten luiden de klokken en waarschuwen ouders voor de slechte onderuitgezakte houding die kan zorgen voor de ‘gameboyrug’. Kinderen uit de jaren ’90 herkennen zo’n ding vast nog wel, want wie had er in die tijd geen? (Ik ben echter benieuwd hoeveel van deze generatie überhaupt ooit van de Game Boy hebben gehoord, aangezien de laatste Game Boy 13 jaar geleden de band af rolde). Ik speelde zelf uren op de Game Boy, lekker onderuit gezakt, en dan met name Tetris in zwart-wit. Dat deuntje droom ik nog. Mijn generatie zou nu toch zo krom als een hoepel moeten lopen??
‘Uit onderzoek is gebleken dat veertig procent van de kinderen/jongeren tussen de acht en achttien jaar een rug heeft die vergelijkbaar is met die van iemand van vijftig jaar’.
Bovenstaande zou betekenen dat we komende jaren massaal tienjarigen met tussenwervelschijfversmallingen, hernia’s, gewrichtsartrose en nog erger de praktijk zien binnenkomen. Welke ouder wordt hier niet angstig van?
Maar dan de oplossing die wordt aangedragen: Rechtop zitten of op zijn minst op je buik liggen als je gamet. Maar daar komen ze vast over 5 jaar weer op terug omdat ze dan suggereren dat op de buik liggen ernstige nekvervormingen kan veroorzaken. De enige oplossing blijft dan nog; op je kop hangend gamen.
Natuurlijk ben ik het ermee eens dat je als kind voldoende buiten moet spelen, er regelmatig gesport moet worden en er een gezond gewicht op na gehouden moet worden. Het lijkt alleen alsof het fenomeen ‘gameboyrug’ een eigen leven begint te leiden wat me doet denken aan andere ‘modeziektes’.
‘RSI’ en ‘Whiplash’ waren in de jaren ’90 denk ik de meest besproken aandoeningen op familiefeestjes en de werkkantine.
‘RSI’ staat voor ‘Repetitive Strain Injury’. Het is een term die in de 21e eeuw snel zijn opmars heeft gemaakt en is een verzamelnaam voor klachten aan de hand, pols, arm of schouder. Dit als gevolg van herhaalde bewegingen en lang achter de computer zitten. En dan de ‘Whiplash’, een nekklacht die ontstaat door een ‘zweepslagachtig’ trauma en gepaard gaat met hoofdpijn, duizeligheid, concentratieproblemen en nog veel meer.
Als de bedenkers van ‘RSI’ en ‘Whiplash’ dachten een primeur te hebben, dan hebben ze het mis. Deze aandoeningen zijn in het verre verleden al veelvuldig beschreven. ‘RSI’ werd ook wel ‘monnikskramp’, ‘schrijverskramp’, ‘plukkersarm’, ‘brei-arm’, ‘kappersarm’ en ‘slagersarm’ genoemd. Voordat ‘Whiplash’ de wereld in werd gegooid, werd deze aandoening de ‘Railway Spine’ genoemd. Een nek- rugklacht die te wijten was aan te “hoge” snelheid (ongeveer 50 kmh) van de trein. Het menselijk lichaam zou hier echt niet tegen bestand zijn.
We zijn erachter gekomen dat het misschien helemaal niet zo handig is om het ‘beestje een naam’ te geven. De termen zoals ‘RSI’ en ‘Whiplash’ worden vaak geassocieerd met chronische klachten. Als mensen verwachten dat ze ernstige klachten blijven houden, herstellen ze minder snel. Je kunt je hierdoor voorstellen dat een gesprek aan de hangtafel verkeerd inzicht in de klachten kan geven en kan zorgen voor angst en negatieve gedachtes over herstel.
Een grote groep artsen en fysiotherapeuten (helaas nog niet allemaal) lijken zich bewust van de negatieve lading van deze termen en proberen deze dan ook te vermijden. ‘RSI’ heeft inmiddels plaats gemaakt voor ‘KANS’ (klachten aan de arm, nek en schouder) wat niet direct pretendeert dat er ‘schade’ aanwezig is. ‘Whiplash’ wordt nu liever ‘trauma gerelateerde nekpijn’ genoemd.
In de jaren ’80 en ’90 gingen we massaal achter de computer zitten en kwamen er steeds meer en snellere auto’s. Net als bij de ‘railway spine’ wisten we toen nog niet goed wat voor invloed deze veranderingen op het lichaam zouden hebben. Bij ‘RSI’ zijn we er nu achter dat dé ‘juiste houding’ niet bestaat en het helemaal niet erg is om af en toe onderuit gezakt te zitten. Wissel je het af met andere activiteiten? Sport je regelmatig? Slaap je goed en heb je stress onder controle? Dan blijkt het allemaal echt wel mee te vallen.
Nu praten we over de ‘gameboyrug’, ’tabletnek’ en de ‘smartphoneduim’. Ik ben benieuwd wat er in de toekomst weer voor ‘leuks’ bedacht wordt; de ‘virtual realitynek’, de ‘drone-pols’ of misschien wel de ‘maanlandersknie’?
Laten we dit keer slimmer zijn…
Stijn Willems, Maart 2018
Nieuw in Eindhoven West (Meerhoven)!
Heb je last van beweegproblemen? Goed nieuws! We staan nu ook klaar om jou in Eindhoven West te helpen.