Heeft rekken nut?

Fans kunnen er geen genoeg van krijgen: rekken voor, tijdens of na het sporten. Maar doet het echt wat wordt beweerd en heeft het wel nut?

Als het over rekken gaat worden er veel aannames gedaan. In deze blog hebben we de meest voorkomende op een rijtje gezet. We nemen ze één voor één met je door:

1. Rekken voorkomt sportblessures:

Deze aanname horen we vaak en we kunnen hier erg resoluut over zijn: het voorkomt geen sportblessures. Het is wetenschappelijk nooit bewezen dat rekken in de warmin-up of cooling-down de kans op blessures verkleint. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat het in de cooling-down kan zorgen voor spierblessures. Om deze reden hoef je het dus niet te doen.

2. Rekken zorgt ervoor dat je spieren opwarmen:

Door te rekken trek je aan een spier maar warm je deze niet op. Om je lijf op te warmen kun je het best een rustigere versie van de activiteit die je wilt gaan doen uitvoeren. Het lopen op een rustig tempo voordat je gaat hardlopen is een goed voorbeeld. Het hoofddoel van een warming-up is namelijk om jouw lichaam voor te bereiden op de inspanning die je gaat leveren. Rekken zal hier niet aan bijdragen.

3. Het voorkomt het krijgen van spierpijn:

Dit idee is nog steeds extreem populair, maar wat is spierpijn nou eigenlijk? Door te trainen ontstaan er microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan. Deze kleine microscheurtjes zorgen voor een kleine ontstekingsreacties en dit kan leiden tot een pijnlijk/zwaar gevoel, ook wel spierpijn genoemd. Geen zorgen ons lijf kan deze microscheurtjes prima zelf herstellen. Het is aangetoond dat door te rekken je het pijnlijke gevoel na sporten niet kunt tegengaan.

4. Rekken zorgt voor prestatieverbetering:

Een veelgehoorde uitspraak bij sprinters is dat het hun prestaties verbetert. Na rekken voelt de spier soepel en actiever en dit geeft het gevoel dat je sneller kunt rennen. Echter is er geen bewijs gevonden dat het zorgt voor een verbeterde prestatie. Er zijn zelfs onderzoeken die beweren dat wanneer je rekt voor de wedstrijd of training dit zou resulteren in een verminderde spierkracht en mogelijk dus een verminderde prestatie.

5. Het zorgt voor verlenging van je spieren:

Een spier bestaat uit een aan serie geschakelde spiervezels (sacromeren). Wil je een langere spier krijgen dan heb je meer sacromeren nodig. Dit is fysiologisch onmogelijk. De lengte van de sacromeren passen zich aan aan de functie die van de spier gevraagd wordt. Zo hebben voetballers vaak kortere hamstrings en wielrenners juist kortere heupbuigers. Dit is dus een functionele aanpassing van het lichaam en helpt bij het verbeteren van de sportprestatie. Wel kan je leniger worden, door vaak te rekken zullen de sacromeren toleranter worden voor rek. Door veel rekken adapteert je zenuwstelsel en ervaar je op den duur minder pijn bij dezelfde rek prikkel. Handig dus als je een sport doet waarbij veel lenigheid is vereist zoals turnen of dansen.

Heeft rekken dus nut?

Mocht je echt leniger willen worden met als doel een bepaalde sport of activiteit beter uit te kunnen voeren, dan kan het zinvol zijn. Je moet dan alleen wel veel rekken en de gewonnen lengte ook meteen toepassen in je activiteiten of sport. Wil je meer lengte en kracht tegelijk creëren dan is de vraag of rekken hier de meest zinvolle manier voor is.

 

Deze blogpost is geschreven door Beau Slegers

Beau vindt het heerlijk om over haar vak te schrijven. Zo kan ze haar creativiteit kwijt en houdt ze zichzelf up-to-date.

Nieuw in Eindhoven West (Meerhoven)!

Heb je last van beweegproblemen? Goed nieuws! We staan nu ook klaar om jou in Eindhoven West te helpen.

Maak een afspraak