Ijzen is een extreem hot topic (of eerder koud) in het behandelen van acute sportblessures. Ga je tijdens het sporten door je enkel dan is het een wedstrijd wie als is bij de vriezer is. Met een zak diepvriesspinazie plof je thuis op de bank. Over iets dat zo logisch lijkt valt toch niet te twisten?
RICE (rust, ijs, compressie, elevatie)
In 1978 is het RICE-principe (Rust, Ijs, Compressie, Elevatie) voor het eerst beschreven door Dr Gabe Mirkin. Zijn intentie was om het ontstekingsrespons zo veel mogelijk de kop in te drukken om het herstelproces te versnellen. Dit protocol is diep verankerd geraakt in onze sportcultuur. Toch heeft het RICE-principe niet stilgestaan en is het 14 jaar later vervangen voor POLICE (Protectie, Optimale Loading, Ice, compressie, elevatie). Rust is vervangen voor Optimale Loading (belasting) omdat de juiste dosering in beweging zorgt voor optimale celregeneratie. RICE heeft zich dus geëvolueerd door de tijd maar…
Is het niet tijd de Ijs uit RICE te halen?
De wetenschap is het er over eens dat ijzen kan werken als een goede pijndemper doordat het de huid koelt. Hierdoor voel je de pijn even niet. Ijzen doet echter weinig met de spiertemperatuur want deze blijft tijdens het ijzen gewoon gelijk. Zie je tijdens het betaald voetbal iemand met een koudespray het veld in rennen, dan is dit bedoeld om het brein van de voetballer voor de gek te houden zodat deze weer snel verder kan met het verdienen van zijn miljoenen. Alhoewel de meeste mensen aangeven dat hun blessure op de korte termijn beter voelt na het ijzen is het de vraag of het ook zijn effect heeft op herstel.
Herstel
In 2014 is Dr Mirkin zelf teruggekomen op zijn RICE-protocol en komt zelfs met de statement dat zijn protocol kan zorgen voor een vertraagd herstel. Waar hij op doelt is het belang van het ontskekingsproces na een acute sportblessure. Wanneer je jezelf blesseert zend ons lichaam ontstekingscellen (macrofagen) naar het geblesseerde gebied welke het hormoon Growth Factor (IGF-1) vrijmaken. Dit zorgt ervoor dat het beschadigde weefsel wordt opgeruimd en er straks nieuw weefsel kan worden aangemaakt. Daarnaast zorgt de zwelling ervoor dat het gewricht even geimmobiliseerd wordt en dus rust krijgt. Een super handig beschermingsmechanisme van het lichaam. Ijs kan ervoor zorgen dat de zwelling wordt verminderd, het reparatieproces wordt vertraagd en je misschien te snel gaat belasten. Dit kan het herstelproces tegen gaan.
Laat het ijs maar in de vriezer liggen na een acute sportblessure?
Het ontstekingsproces zit er dus niet voor niets en je kunt het best de natuur zijn werk laten doen. Wanneer je goed luistert naar je lichaam kom je er vanzelf achter wanneer je weer kunt belasten. Toch zijn er gevallen waar ijs nog zou kunnen helpen. Bij hele ernstige trauma’s kan een te grote hoeveelheid of te lang durende zwelling zorgen dat de zwelling het herstel in de weg staat. De druk in het gewricht kan onnodige spanning op weefsel geven, de pijn laten toenemen, de beweging beperken en de spierfunctie doen laten afnemen. Het doel van ijzen is dan ook niet om de zwelling weg te nemen maar om de ernst ervan te beperken.
Op basis van literatuur lijkt ijs minder belangrijk dan tot nu toe gedacht werd tenzij een zwelling zo erg is dat je denk dat dit het herstel in de weg kan gaan staan.
Gooi de spinazie dus voortaan in de pan en niet op je enkel! Smakelijk
Wil je weten hoe jij het best kunt herstellen van je enkelblessure?
Nieuw in Eindhoven West (Meerhoven)!
Heb je last van beweegproblemen? Goed nieuws! We staan nu ook klaar om jou in Eindhoven West te helpen.