Rugklachten kunnen een relatie hebben met corona (COVID-19) en long COVID. Maar hoe zit dit precies? Wij hebben de vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.
- Zijn rugklachten een symptoom van corona?
- Waarom kan corona rugklachten veroorzaken?
- Wat is de relatie tussen rugklachten en long COVID?
- Kan long COVID voor rugklachten zorgen?
- Rugklacht en long COVID: wat te doen?
- Sammenvattend
Zijn rugklachten een symptoom van corona?
Corona is een infectiezieke van de luchtwegen en veroorzaakt voornamelijk griepachtige symptomen zoals koorts, hoesten en vermoeidheid. Toch worden spierpijn, hoofdpijn en rugpijn vaak gemeld als eerste symptomen van een besmetting. Een recent onderzoek laat zien dat 69.3% van de patiënten met corona spier- en/of gewrichtspijnen hebben. Van deze mensen geeft 46.6% aan dat spier- en/of gewrichtspijn het eerste symptoom van corona zijn. Meer dan 40 procent ervaart hierbij pijnklachten in de rug.
Toch zijn spier- en/of gewrichtspijn niet onderscheidend voor corona. Dit zijn namelijk symptomen die ook bij een normaal griepvirus voorkomen. Gaat je spierpijn gepaard met andere griepverschijnselen? Laat je testen om te weten of jouw rugklacht mogelijk een relatie heeft met een coronainfectie. Toch betekent een positieve test nog niet altijd dat je rugpijn hier vandaan komt.
Waarom kan corona rugklachten veroorzaken?
Een infectie triggert ons immuunsysteem door ontstekingsbevorderende moleculen aan te maken (cytokines). Onderzoek laat zien dat deze moleculen bij coronapatiënten het zenuwstelsel prikkelt en pijnsignalen naar het brein stuurt. Een ander onderzoek toont aan dat corona kan zorgen voor schade in de spieren doordat het virus de cellen van de spier binnendringt. Hoe dit precies werkt weten onderzoekers nog niet.
Spier- en/of gewrichtspijn tijdens een virusinfectie uiten zich vaak anders dan rugklachten die ontstaan door bijvoorbeeld een overbelasting of verkeerde beweging. De pijn die wordt veroorzaakt door het actieve immuunsysteem zijn vaak diep zeurend van aard. Klachten voelen als een zwaar spierpijn- en/of krampachtig gevoel. Komen de klachten door een virus dan zijn de klachten vaak niet afhankelijk van specifieke houdingen en bewegingen. Dit is anders dan bij een reguliere rugklacht die juist wel afhankelijk zijn van specifieke houdingen en bewegingen.
Wat is de relatie tussen rugklachten en long covid?
Volgens de World Health Organization herstellen de meeste mensen met corona binnen 2 tot 6 weken van hun klachten en verdwijnen de spier- en gewrichtsklachten vanzelf. Toch zijn er ook veel mensen die langer klachten blijven houden. Dit noemen we long COVID. In 25 procent van de mensen met long COVID worden gewrichtspijnen gerapporteerd. Toch is er nog geen sterk onderzoek uitgevoerd dat de relatie tussen long COVID en rugklachten laat zien.
Het is erg moeilijk te achterhalen of rugpijn is veroorzaakt door het coronavirus. Er zijn veel mensen met rugklachten en er zijn vele mogelijke oorzaken voor rugklachten te vinden. Toch zijn er wel ideeën hoe deze relatie kan liggen:
Kan long COVID voor rugklachten zorgen?
De meest logische verklaring zit hem in het feit dat als je ziek bent, je minder actief bent dan normaal. Deze inactiviteit kan zorgen voor pijn, stijfheid en verminderde spierkracht. Zeker wanneer je een langere tijd ernstig ziek bent geweest of zelfs in het ziekenhuis hebt gelegen lever je veel in. Dit kan leiden tot problemen tijdens activiteiten zoals staan, traplopen, reiken of sporten. Je verwacht dat je klachten verdwijnen wanneer je weer actiever wordt en je activiteiten hervat.
Toch zijn er mensen die langer klachten blijven houden en waarbij het niet lukt om terug te keren op hun oude niveau. Het Spine and Joint Centre in Rotterdam heeft een interessante theorie waarom mensen met long covid niet herstellen. Een veranderde buikwandfunctie, waarbij de samenwerking tussen het middenrif en de spieren van de buikwand verstoord is, kan zorgen voor verschillende klachten zoals:
- Benauwdheid
- Inspanningsintolerantie
- Hoofdpijn
- Concentratieproblemen (brain fog)
- Vermoeidheid
- Pijn rond de borstkas
- Spierpijn of -kramp in armen en/of benen of rug.
Het Spine and Joint Centre heeft gevonden dat de verstoring van de buikwandfunctie na corona vaker voorkomt bij mensen die al eerder chronische rug- en bekkenpijn en/of bijvoorbeeld (buik-) operaties hebben gehad. Corona lijkt dit patroon te versterken. Het herstellen van de buikwandfunctie kan een belangrijke oplossing zijn voor de bovengenoemde problemen.
Rugklachten en long COVID, wat te doen?
Wanneer je vermoedt dat je rugklacht komt door long COVID is het belangrijk op een verantwoorde manier je activiteiten op te bouwen met als doel de verloren spierkracht te herstellen en conditie op te bouwen. Daarnaast kan het zinvol zijn om te focussen op het herstel van de buikswandfunctie. Het Spine and Joint Centre heeft een aantal oefeningen op hun website geplaatst waar je direct mee aan de slag kunt.
Samenvattend
Rugklachten kunnen een symptoom zijn van corona maar dit is niet onderscheidend van andere infectieziektes zoals de griep. Laat je testen als je rugklacht samengaat met andere griepverschijnselen. Rugklachten bij long COVID komen waarschijnlijk door een langere periode van inactiviteit. Daarnaast lijkt een verstoring van de buikwandfunctie een belangrijke rol te spelen en kunnen ademhalingsoefeningen helpen dit te herstellen.
Heb je vragen over het herstel van je rugklacht in relatie met corona, gebruik het formulier hieronder om contact met ons op te nemen
Lees dan dit artikel eens >>>>
Nieuw in Eindhoven West (Meerhoven)!
Heb je last van beweegproblemen? Goed nieuws! We staan nu ook klaar om jou in Eindhoven West te helpen.