Waarom zitten niet het nieuwe roken is

In de media worden de slechte gezondheidseffecten van het zitten veelvuldig besproken. ‘Zitten is het nieuwe roken’ en aan de gevolgen van roken kan je doodgaan. “Van zitten dan ook?”… hoor ik je denken. Toch leggen wij graag uit waarom dit niet zo is:

Zitten lijkt in eerste instantie een activiteit die evolutionair gezien niet heel handig is. Zittend kan je niet jagen of verzamelen (behalve als je van postzegels houdt) en als je zit is de kans niet heel groot dat je een aanval van een sabeltandtijger overleeft. Ok, in deze context ga je van zitten misschien dood. Maar de kans dat je een sabeltandtijger tegenkomt wanneer je achter je bureau een spreadsheet invoert is niet heel groot. Toch heeft zitten wel een evolutionair doel. Het zitten zorgt ervoor dat je spieren kunnen ontspannen, je lichaam uitrust en zich weer oplaadt voor een nieuwe periode van actie. Maar waar komt de angst voor het zitten vandaan?

We zien dat welvaartsziektes in de huidige maatschappij explosief toenemen. Dat dit komt door te weinig beweging, ongezonde voeding, stress en onvoldoende slaap is ruimschoots aangetoond. In China worden per jaar 600.000 doden gerapporteerd door overwerk. In Japan hebben ze hier zelfs een benaming voor; Karoshi. De overheid erkent overwerk daar zelfs als officiële doodsoorzaak. Karoshi komt door een hartaanval, beroerte of hersenbloeding. Maar dit betekent niet per definitie dat dit komt door te veel zitten.

Wel moeten we eerlijk zijn, op het moment dat je tien uur op kantoor hebt gezeten blijft er minder tijd over om te bewegen. Het is na een lange dag zitten niet heel verstandig om na je werk met een zak chips en een biertje op de bank te ploffen om de rest van de avond je favoriete Netflix-serie te kijken. Een stuk fietsen, een wandeling maken of de sportschool induiken is op dat moment misschien een betere keuze. Een recent onderzoek, verschenen in het gerenommeerde tijdschrift ’the Lancet’, laat zien dat 60 tot 75 minuten matig intensief bewegen per dag voldoende tegenwicht biedt voor een lange werkdag achter de computer.

Wil je aan je gezondheid werken? Bedenk voor jezelf welke factoren hier invloed op hebben. Het aantal zituren is hier mogelijk één van, maar is dus niet alleszeggend. Heb je verder alles in balans, dan moet dit voldoende tegenwicht bieden aan jouw zittende beroep.

Kijk naar de volgende flowchart om te checken of zitten jou in de problemen kan brengen:

a. Onder veel zitten verstaan we meer dan vier uur zitten per dag.
b.
Voldoende bewegen zien we als 150 minuten per week matige intensieve lichaamsbeweging en 2x per week spier en botversterkende activiteiten.
c. Ongezonde stress of chronische stress is stress die te lang blijft aanhouden en waardoor je lichamelijke reacties kunt krijgen zoals verhoogde spierspanning of pijn.
d. Zorg voor een goede balans tussen melk en melkproducten, groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, kaas, eieren en peulvruchten, vetten, graan en graanproducten zoals brood.
e. Slaap je tussen de 7 en 9 uur en is de kwaliteit van je slaap goed?
f. No further comments. 

Heb je lichamelijke klachten en heb je het idee dat zitten hier mogelijk van invloed op kan zijn? Laat ons gerust eens meedenken hoe je dit kunt compenseren.

maak een afspraak

 

 

Deze blogpost is geschreven door Stijn Willems

Stijn is mede-eigenaar van de Fysiovrienden. Hij schrijft graag over zijn vak en gaat het liefst op de inhoud in. Zijn blogs zijn soms een tikkeltje tegendraads en geven stof tot nadenken.

Nieuw in Eindhoven West (Meerhoven)!

Heb je last van beweegproblemen? Goed nieuws! We staan nu ook klaar om jou in Eindhoven West te helpen.

Maak een afspraak